Wednesday, December 15, 2010

kenapa superbike mahal?

kalau cerita pasal superbike, semua cakap mahal...
berbanding semua keluaran superbike macam Honda, Ducati, Aprilia, Yamaha mahupun Triumph,
Kawasaki jugak yg menampilkan harga yg agak murah berbanding lain2 brand...
maybe pasal isu CKD and CBU....pasang siap Malaysia atau import fully by outside country....


kenapa bole jadi camni?


tax-rate untuk superbike adalah mahal seperti kereta mewah macam Lamborghini...(contoh)
average dalam 60% harga superbike tu sendiri....

GILER BABI!!!!

tu la orang cakap yg mampu pakai Ducati ni orang kaya raya jek...tpi kat luar ASEAN country, Ducati ni like

A BIG BOYS' TOYS!

kalau jatuh pun tak kisah....
ade orang cakap yg kita bole dapat latest R1 dengan harga $30k kat US...kalo kat Malaysia, yang tahun 2005 pon masih RM90k...


korang taw tak,
harga Ducati Monster kat Singapore hanya $22000...
kalau anggarkan nilai Malaysia, boleh mencecah RM70000...
tapi, kalau orang Malaysia nak beli Ducati, paling tidak RM100k n above...
kalau kat kedai kita boleh taw harga Kawasaki ZX-6r dalam RM70000....
so, dengan harga yg same, kita dapat bezakan antara Ducati ataupun ZX6R..

kalau korang nak taw,
korang boleh beli superbike kat Singapore sekiranya tiada halangan daripada pihak berkuasa. then, korang boleh pakai superbike tu atas jalan raya di Malaysia kalau memenuhi certain2 syarat.
Untuk membawa balik kenderaan tersebut secara kekal ke Malaysia, korang kena dapat AP (Approval Permit) daripada pihak Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). 
ni aku amek dari page manentah pasal nak bawak masuk moto Singapore ke Malaysia.
LAMPIRAN – PROSEDUR MEMANDU MASUK KENDERAAN DARI LUAR NEGARA KE MALAYSIA
Mana-mana warganegara asing atau warganegara Malaysia yang mempunyai status Penduduk Tetap (PR) atau permit bekerja yang sah dari mana-mana negara asing, dibenarkan membawa masuk satu kenderaan atau satu motorsikal; jika memenuhi syarat-syarat di bawah:
  1. Kenderaan telah didaftarkan oleh pihak berkuasa yang bertanggungjawab untuk pendaftaran atau pelesenan kenderaan motor di negara tersebut;
  2. Kenderaan hendaklah dieksport semula dalam tempoh tiga bulan dari tarikh import;
  3. Pemandu kenderaan hendaklah memohon Permit Pergerakan Antarabangsa (ICP) daripada Jabatan Pengangkutan Jalan, Malaysia dan mempamerkan permit tersebut pada kenderaan di pintu masuk. Walau bagaimanapun, pemandu yang membawa masuk kenderaan yang didaftarkan di Singapura dan Brunei adalah dikecualikan.
  4. Di pintu masuk sempadan Malaysia, pengimport perlu mengemukakan Sijil Pendaftaran Kenderaan dan lain-lain dokumen kepada pegawai kastam yang hak jika dikehendaki untuk pengesahan dan kelulusan.
LECEH!

harga memang bole mampu kalo nak pakai moto import macam Ducati, tapi bole ke kita mampu nak pakai AP yg mahal giler babi....moto RM100k bole cecah RM200k....
kalau kita ada makcik macam Dato seri Rafidah Aziz, bole la lulus pakai AP sampai bape byk pon....
adui....leceh la Malaysia ni....

sampai bila orang Malaysia nak pakai moped jek...
paling terer pon Yamaha LC n RXZ king of the road...
safety kureng berbanding superbike yg ade ABS, Dual Discbrake n macam2 ag....

sekali sakala nak gak tengok budak sekola naik moto pakai Ducati Hypermotard...baru kewl..
hahahhaa....






sekadar bebelan je n nak share pasal kenapa susah sangat orang Malaysia nak pakai moto besar ni.....
haish!

8 comments:

  1. syahdunyer idup orang malaysia...marhaen!

    ReplyDelete
  2. harga AP memang macam cilaka. malaysia pun bukan reti nak buat superbike sendiri. kalau ada pun, nak jual mahal jugak. macam harammmm.

    ReplyDelete
  3. honda boon siew yg pegang...semua moto kecik je la....adui....
    so, cemane ni ??

    ReplyDelete
  4. sokong2
    -------------
    merdeka dh 50 thun.
    nk negara maju tp moto...aduss

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab rakyat sendiri la xnak blajar buat moto sendiri

      Delete
  5. Tgk motor er6, harga taklah mahal sebenarnya. Kedai buat clearance stock dan jual dlm RM 28,000 (0 km). keluaran tahun 2013. Klu tak, harga jualan RM 34,500. Tokei2 ni yg amik untung kuat sangat.Murahkanlah skitt!!. Bila murah, bnyak la org beli. Bnyak org beli dapatlah untung.

    ReplyDelete
  6. Betul2...tokei2, tolong kasi murah skit harga superbike. Goverment pun minta kurangkan skit cukai superbike. Skrg ramai yg kerja kl tp menetap diluar kl.rumah area kl mahal sngt . So,nak elak jammed. Motor2 superbike mcm er6 lah pilihan terbaik rakyat2 marhean spt kami nak pergi bekerja utk cari nafkah.

    ReplyDelete